Bokcirkeln: En svensk i partisankriget

En väldigt lättläst bok som tyvärr lämnar mycket att önska. Mycket tvära hopp från den ena episoden till den andra och som läsare tappar man ganska snabbt bort sig tidsmässigt och även geografiskt var alla episoder utspelade sig.

Kan inte riktigt rekommendera denna bok tyvärr.

En svensk i partisankriget Bokomslag En svensk i partisankriget
Aatu Savolainen
Terttu Pihlajamaa Förlag
2000
171
91-630-9032-5

Aatu Savolainen föddes 1921 i byn Koivula i Ingermanland. Hans far blev liksom många andra ingermanlädare offer för Stalins förföljelser. Pojken såg vid hemkomsten från skolan hur rödgardister jagade hans far hemmavid och i skogarna i närheten. Några månader senare fängslades fadern och dömdes till sju års fängelse. Aatu fortsatte dock att studera i Petersburg och slutförde en tekniskt utbildning 1941. På hösten samma år var det ont om mat i Ingermanland. Aatu begav sig till en tysk enhet förlagd i Gatschina för att söka arbete, eftersom han kunde tyska. I stället placerades han i tyska armén på östfronten. Där hamnade han trots sin ungdom i ansvarsfulla uppgifter och i många äventyr, av vilka han i denna bok enkelt men medryckande berättar några. Som ung ledare för sin grupp och krigskamrat till några stamfränder moraliserande han inte, utan gav klara instruktioner: "Pojkar, var och en av er ansvarar för sina handlingar."

När tyskarna i krigets slutskede hade dragit sig tillbaka nästan till Estlands gräns, förflyttades den ingermanländska signalplutonen till Finland och till den finska armén. Aatu Savolainen deltog i striderna på Karelska näset som signalunderofficer. Han blev hemförlovad på hösten 1944 och hann arbeta i Helsingfors knappt ett år so maskinmontör innan han måste fly till Sverige. I Sverige hamnade han åter i armén, utbildades bl.a. till militärtolk och befordrades till kapten.