Stupad Finlandsfrivillig funnen efter 70 år

Den 27 juni 2014 fick jag ett intressant e-postmeddelande från en person vid namn Dmitry Volkov. Jag höll nästan på att slänga meddelandet, då det var flaggat som skräppost på grund av att texten delvis var skriven på ryska. Men det jag kunde få fram var häpnadsväckande.

Tydligen hade sökgruppen som Dmitry är medlem i gjort ett sensationellt fynd under sommaren 2014. De hade hittat kvarlevorna efter en Svensk Finlandsfrivillig!

Det var den 24-årige Gustav Lennart ”Lången” Hultqvist, född i Vetlanda men bosatt i Stockholm, som kunde identifieras genom en id-bricka. Han hade blivit träffad av en kula i huvudet under ett ryskt anfall vid Kaplainmäki på Karelska näset vid Finska viken. Jag vidarebefodrade informationen till ordförande för Svenska Finlandsfrivilligas Minnesförening. Inte långt efter det så började nyheten om fyndet att dyka upp bland medierna. Fick aldrig något svar tillbaka från ordförande. Men ”Lången” hittade hem till slut.

Fyndet av kvarlevorna är sensationellt eftersom senaste upptäckten av en stupad svensk från andra världskriget mig veterligen gjordes 1958, säger militärhistorikern Lars Gyllenhaal till tidningen Svenska Dagbladet.

Läs mer om striderna och om Gustav Lennart ”Lången” Hultqvist på Facebook-sidan ”Svenska finlandsfrivilliga 1939-1944”.

langenIMG_0293

 

© 2024 Juho Ojala | Krigsminnen.se