Bokcirkeln: Efterlängtad nyutgåva av Kampen i Kuhmo

Detta är en svensk nyutgåva av originalet från 1944 skriven av generallöjtnant Hjalmar Sillasvuo. En mycket intressant bok rikligt illustrerad med både fotografier och kartor över de olika frontavsnitten och krigsskådeplatser som behandlas i boken. Mika Kulju har skrivit förordet till denna bok.

Rekommenderar verkligen denna bok!

Kampen i Kuhmo Bokomslag Kampen i Kuhmo
Hjalmar Siilasvuo
Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek
2017
171
978-91-88053-48-0

Stalin plan var lika enkel som strategiskt motiverad. Genom att rycka in över gränsen in mot Kuhmo och sedan Suomussalmi där Finland var som smalast skulle man erövra den viktiga vägen mot Sverige och sedan mot nybyggda järnvägen söderut. Tidpunkten är januari 1940 och det är isande vinter. Temperaturen går ner mot minus 40 grader; till och med renarna dö i kylan. Platsen där denna bok utspelar sig är Kuhmo, inte långt från den ryska gränsen. Här möter vi dåvarande översten Hjalmar Sillasvuo med sina styrkor i kampen mot den ryska 54. divisionen, som var lite av ett elitförband. Slagets utgång slog en hel värld med häpnad. Boken, skriven av generallöjtnant Sillasvuo själv, räknas än idag som en av de bästa krigsskildringarna från andra världskriget.