Den finska krigshunden Pörri (1943-1956)

Försvarsmaktshunden eller krigshunden Pörri (5.7.1943-25.11.1956) deltog i fortsättningskriget tillsammans med sin hundförare löjtnant Erkki Ojala.

De deltog i flera slag och krigsskådeplatser som Karhumäki, Kumsa, Porajärvi, Hyrsylänmutka, Annantehtaat, Aittojoki, Ägläjärvi, Haukilampi och Tolvajärvi. Pörri förlänades även med frihetskorset.

Pörri räddar hela sitt kompani

Det finns en episod som står ut och det var när deras kompani skulle korsa ett större träskområde som Pörri plötsligt kastade sig ner på marken, löjtnant Erkki Ojala resten av manskapet var inte sena med att följa efter Pörri, då de hade lärt sig att lita på sin fyrbenta vän och ganska omgående efter att hela kompaniet kastat sig till marken för att ta skydd dök flera sovjetiska stridsflyg som öppnade eld mot träskområdet. Alla klarade sig oskadda.

Pörri avled på vintern år 1956 av hög ålder (13 år) och han ligger begravd på Helsingfors djurkyrkogård och gravvården är utsmyckad med ett finskt frihetskors samt med namnen på alla krigsskådeplatser där han tjänstgjorde tillsammans med löjtnant Erkki Ojala. Det finns tyvärr ingen känd bild på Pörri i den finska försvarsmaktens bildarkiv.

Källa
https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/119433
https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2308990
https://fi.wikipedia.org/wiki/El%C3%A4inten_hautausmaa