Östergötlands Rusthållareförening – ekonomisk hjälp till svenska Finlandsfrivilliga

Det första rusthållet bildades i början av 1940 i Östergötland. Rusthållsidén ansågs så bra att Finlandskommittén i Stockholm ville att liknande föreningar skulle bildas runt om i landet.  Det ska totalt ha funnits ca 25 länsrusthåll och 165 mindre rusthåll och rusthållskretsar runt om i Sverige innan dessa började avveckla sina verksamheter en kort tid efter att fredsavtalet slutits den 13 mars 1940 mellan Finland och Sovjetunionen.

Rusthållen startades till förmån för Finlandsfrivilliga och trygga de frivilligas familjeekonomiska situation. De svenska frivilliga fick lika mycket betalt som de finska soldaterna. På grund av att skillnaderna i den ekonomiska standarden i Sverige och Finland var vid denna tid stor. Det gjorde att de finska soldatlönerna var otillräckliga för en svensk familj att leva på. Rusthållningsföreningarna bistod de frivilliga och deras familjer med ekonomiskt understöd.

Det Centrala rusthållet bildades den 19 februari 1940 och bestod endast av en styrelse ledd av Prins Eugen som ordförande. Den bildades för att möjliggöra samarbete mellan de lokala rusthållen som fanns runt om i Sverige och med en målsättning att skapa likformighet i de utbetalade ekonomiska understöden. Man fungerade även som en länk mellan den enskilde frivillige och rusthållet på dennes hemort om den frivillige själv inte hade möjlighet att komma i kontakt med sitt lokala rusthåll.

Detta märke tillverkades av Sporrong för  Östergötlands Rusthållareförening.
Märket tillverkades av Sporrong & Co. för Östergötlands Rusthållareförening.
© 2025 Juho Ojala | Krigsminnen.se