Striden vid Mannamäki 1918

Mannamäki

Till minne över de vitgardister som stupade under striderna i Mannamäki. Minnestavlan är uppsatt på väggen inne i själva utsiktstornet som utgör ett minnesmärke över striderna vid Mannamäki som uppfördes av skyddskåren på orten år 1938 i samband med att det hade gått 20 år sedan frihetskriget. Den renoverades av den lokala traditionsföreningen genom insamlade pengar och frivilligarbete under 2012/2013 och återinvigdes den 22 september 2013.

Bland namnen som är upptagna på minnestavlan finns två släktingar till mig. Två bröder som anmält sig som frivilliga på den vita sidan och blev tagna som krigsfångar av de röda under striderna på Mannamäki under kvällen den 23 mars 1918. Enligt ögonvittnesskildringar av överlevande vitgardister som lyckades fly från fångenskapen såg hur bröderna blev knivmördade av en av rödgardisternas befäl. Intervjun gjordes i slutet av 1980-talet och finns med i veteranboken/matrikeln från Pyhäntä som bröderna ursprungligen kom ifrån. På kyrkogården i Pyhäntä finns ett minnesmärke där deras namn finns med. Den ena brodern ligger också begravd i Pyhäntä vid minnesmärket som står vid hjältegravarna utanför kyrkan och den andra broderns kropp blev kvar i Hämeenkyrö där Mannamäki ligger.

Striden vid Mannanmäki utkämpades under frihetskriget i Finland mellan 14-24 mars 1918 mellan de röda och de vita. Det var en av de häftigaste striderna på landsbygden under kriget.

De vita sökte genomföra en inringning av Tammerfors, eventuellt slå fienden utanför staden. Därför föll det på Ernst Linders trupper att avancera från norr och väst mot Kyrofors fabrik byn. Där invecklade trupperna sig i strid med de röda i Järvenkylä byn, vid hög och kontrollerande Mannanmäki kullen och Nuutti lantgården under perioden mellan den 17 och 23 mars.

© 2024 Juho Ojala | Krigsminnen.se