Kyrkogårdsvandring i Uleåborg

Resereportage: Det är något speciellt med att vandra runt på en kyrkogård som den i Uleåborg. Under min vandring lärde jag mer om kända och okända Uleåborgare som vilar på kyrkogården, om stadens sociala strukturer och om gravstensmode genom tiderna samt en stark påminnelse till dem alla stupade som gett sina liv för ett fritt Finland under krigsåren som nu ligger begravda här.

Kyrkogårdarna är de dödas vilorum, men också de levandes park.

Jag utgick från hjältegravarna och monumenten som man möts av efter att ha gått in genom huvudgrindarna till kyrkogården som ligger mitt emot  dagligvarubutikerna och den stora parkeringen på andra sidan huvudvägen.

20140705_115844

Jag har nu besökt denna kyrkogård tre gånger och varje gång upptäckt nya spännande gravvårdar och lärt mig mer om människorna och livet i staden genom århundradena som gått sedan dem döda lades till sin sista vila i hembygdens jord.

Vid den ståtliga mittengången finner man ett minnesmärke som har rests till minne över de som ligger begravda i Karelens jord.

20140705_115559

Min favorit är ändå den gamla ståtliga gravvården som man lämnat orörd med alla dess splitterskador den fick i samband med ett sovjetiskt bombanfall mot staden under krigsåren 1939-1944.

closeup

Jag hoppas kunna besöka Uleåborg igen under sommaren 2015 för ännu ett besök och återkomma med ännu mer bilder och kunskap.

 

© 2024 Juho Ojala | Krigsminnen.se